Hírek
Az Országgyűlés plenáris ülése

Budapest, 2013. december 4. Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. december 4-én. Olvasd Tovább

Lődi Tamás, a WBO második magyar Európa-bajnoka

Békéscsaba, 2013. december 4. Lődi Tamás cirkálósúlyú bokszoló Békéscsabán 2013. december 3-án. Olvasd Tovább

A Kézről kézre című színdarab bemutatója Miskolcon

Miskolc, 2013. december 4. Zayzon Zsolt (b) Hubertin, Kocsis Pál (k) Emile Renaux és Ullmann Mónika (j) Francine szerepében Georges Feydeau Kézről kézre című bohózatának próbáján a Miskolci Nemzeti Színházban 2013. december 3-án. Olvasd Tovább

A Johanna a máglyán című oratórium a Nemzeti Színházban

Budapest, 2013. november 27. Tompos Kátya (b, fent) Szent Johanna szerepében Paul Claudel - Arthur Honegger Johanna a máglyán című oratóriumának próbáján a budapesti Nemzeti Színházban 2013. november 26-án. Olvasd Tovább

A Cabaret című musical Szolnokon

Szolnok, 2013. november 27. Horváth Gábor (b) Schultz, Kertész Marcella (k) Sally és Gombos Judit (j) Schneider szerepében John Kander- Fred Ebb - Joe Masteroff Cabaret című musicaljének próbáján a szolnoki Szigligeti Színházban 2013. november 26-án. Olvasd Tovább

5 dolog, amit érdemes tudni a szürkehályog műtétről

szürkehályog műtét

Szürkehályog műtét

A szürkehályog műtét az egyik leggyakrabban végzett szemműtét, amiből nagyon sokat végeznek el a szakorvosok világszerte. A műtét során a homályos lencsét egy mesterséges, műlencsére cserélik. Ezt kevesen tudják a szürkehályog műtétről. A beavatkozás általában nem jár fájdalommal, mivel szemcseppek segítségével, helyi érzéstelenítést alkalmaznak az orvosok.

A szürkehályog műtét után általában rövid regenerálódási időre van szükség, a páciensek már aznap haza is térhetnek az operáló intézményből. A regenerálódási időszak alatt a látás fokozatosan javul, a szemek alkalmazkodnak az új lencsékhez. Fontos tudni, hogy a műtét után átmeneti homályos látás vagy fényérzékenység is jelentkezhet, de ezek általában rövid időn belül elmúlnak.

A műtött személyek azt tapasztalják, hogy a beavatkozás után sokkal tisztábban látnak és nincs szükségük kontaktlencsére vagy szemüvegre. A szürkehályog műtét biztonságos és hatékony beavatkozás, ami sokaknak jobb életminőséget biztosíthat. Olyan tapasztalt szakemberhez érdemes fordulni, mint dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos.

Melyek a szürkehályog jelei?

A szürkehályog olyan szembetegség, ami a szemlencse elhomályosodását eredményezi és csökkenti a látásélességet. A szürkehályog első jelei általában a homályos látás, a színek elhalványulása, a fényérzékenység, a rossz éjszakai látás, illetve a kettőslátás. Ez a betegség általában az idősebb korosztályt érinti, de előfordulhat fiatalabb korban is.

Sajnos, sem szemüveggel, sem gyógyszerekkel nem korrigálható a szürkehályog, kizárólag műtéti úton. Ezért nem szabad túl sokáig várni a szürkehályog műtéttel, hiszen jobb nem lesz, csak súlyosbodik a betegség. Ha modern trifokális lencsét választunk, akkor teljesen függetlenedhetünk a szemüveg/kontaktlencse használatától a mindennapi tevékenységeink során.

Az optikai eredmény végleges, még évekkel a műtét után sem változik a fénytörési hiba, nem romlik a látás. Dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos 25 év sebészeti tapasztalattal rendelkezik a szemműtétek területén és 15 év klinikai gyakorlattal, tehát a tudásában megbízhatunk.

Tudnivalók a műtét után

Gyakran felteszik a betegek a kérdést, hogy mire kell figyelni szürkehályog műtét után, ami teljesen természetes. Nos, a beavatkozást követő napokban enyhe diszkomfort érzést tapasztalhat a páciens, de felléphet fényérzékenység és könnyezés is. Ezek a kellemetlenségek jellemzően hamar elmúlnak.

A látásélesség javulása a műtét után lehet fokozatos és ingadozó is. Vannak olyan páciensek, akik már a műtét után egyből élesen látnak, de az is előfordulhat, hogy valaki jól látott a műtét után, viszont átmenetileg látásromlást tapasztalhat. Semmiképpen nem szabad megijedni ettől a jelenségtől, ugyanis a végleges látásélesség 6 héttel a beavatkozás után alakul ki.

Egy ideig szükséges a szakorvos által előírt antibiotikumos és szteroidos szemcseppet alkalmazni, a fertőzések megelőzése érdekében. A beavatkozást követő első héten nem kell hanyagolni a fizikai aktivitást, azonban a nehezebb tárgyak emelését kerülni kell. Ha betartjuk az orvosi javaslatokat, akkor a javulás biztosítva lesz.