Hírek
Az Országgyűlés plenáris ülése

Budapest, 2013. december 4. Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. december 4-én. Olvasd Tovább

Lődi Tamás, a WBO második magyar Európa-bajnoka

Békéscsaba, 2013. december 4. Lődi Tamás cirkálósúlyú bokszoló Békéscsabán 2013. december 3-án. Olvasd Tovább

A Kézről kézre című színdarab bemutatója Miskolcon

Miskolc, 2013. december 4. Zayzon Zsolt (b) Hubertin, Kocsis Pál (k) Emile Renaux és Ullmann Mónika (j) Francine szerepében Georges Feydeau Kézről kézre című bohózatának próbáján a Miskolci Nemzeti Színházban 2013. december 3-án. Olvasd Tovább

A Johanna a máglyán című oratórium a Nemzeti Színházban

Budapest, 2013. november 27. Tompos Kátya (b, fent) Szent Johanna szerepében Paul Claudel - Arthur Honegger Johanna a máglyán című oratóriumának próbáján a budapesti Nemzeti Színházban 2013. november 26-án. Olvasd Tovább

A Cabaret című musical Szolnokon

Szolnok, 2013. november 27. Horváth Gábor (b) Schultz, Kertész Marcella (k) Sally és Gombos Judit (j) Schneider szerepében John Kander- Fred Ebb - Joe Masteroff Cabaret című musicaljének próbáján a szolnoki Szigligeti Színházban 2013. november 26-án. Olvasd Tovább

Szürkehályog specialista: „alig 10 perc, és fájdalom nélkül zajlik a kezelés”

A szürkehályog műtét olyan eljárás, ami segít a szürkehályog okozta látásproblémák orvoslásában. A beavatkozás során a szemben lévő szürke zavaros lencsét egy tiszta műlencsére cserélik ki. Ez egy ambuláns eljárás, ami azt jelenti, hogy a beteg általában még aznap hazamehet. Erről is tesz említést Dr. Szabó Antal szürkehályog specialista a weboldalán.

Hogyan lát egy szürkehályogos szem?

A kataraktában szenvedő emberek úgy kezdenek látni, mintha egy ködös üvegen keresztül néznének át. Ahogy a szürkehályog előrehalad, jelentősen csökkenti a látást, és negatívan befolyásolja a beteg életét. Ez egy olyan betegség, ami egy egyszerű szemészeti vizsgálattal diagnosztizálható.

Szükség van azonban a páciens szemének alapos kivizsgálásra, hogy kiderüljön, van-e a szürkehályogot kísérő egyéb szembetegség. A műtéti terv elkészítése előtt részletesen megvizsgálják a szaruhártya átlátszóságát, a szürkehályog szerkezetét, a szemlencse helyzetét, a pupilla szélességét és a retina állapotát, valamint a beteg szürkehályog kezelését a műtét szempontjából.

Milyen életkorban jelentkezik a szürkehályog?

A szürkehályog a szemlencse enyhe elhomályosodásával és megvastagodásával jelentkezik az 50-60 éves átlagéletkorú embereknél. Megfigyelhető azonban már korábbi életkorban is. Előfordulhat cukorbetegeknél vagy azoknál, akik hosszú ideig kortizont szedtek. A diagnózisa viszont nem mindig jelenti azt, hogy azonnal műtétre van szüksége. Sokan úgy döntenek, hogy megvárják, amíg a látásproblémák súlyosbodnak, míg mások inkább proaktívabb kezelést választanak.

A kialakult hályog nem múlik el gyógyszerekkel vagy szemüveggel. A műtét az egyetlen módja kezelésének. Elsőre talán ijesztően hangzik, de a műtét az egyik legbiztonságosabb és leggyakrabban végzett eljárás napjainkban. Az alkalmazott technológia és a szembe helyezett lencse minősége határozza meg a sikerét, és ami a legfontosabb, a páciens látásának minőségét. A beavatkozás során a beteg nem érez fájdalmat, és általában alig 10 percet vesz igénybe.

Veszélyes-e a műtét?

Mint minden műtétnél, itt is vannak kockázatok. A fejlődő technológiáknak és módszereknek köszönhetően azonban a műlencse műtétek sikere meglehetősen magas. Ezenkívül a késedelem nélküli, időben történő beavatkozással az eljárás során fellépő szövődmények kockázata minimálisra csökken. A lencse kiválasztása és helyes elhelyezése a műtét legfontosabb szakasza.

A mérések után pontosan meg kell határozni a páciens szemébe helyezendő lencse típusát és fokozatát, a szöget, amiben elhelyezésre kerül, valamint a lencse dioptriáját, ami mind a táv-, mind a közellátást korrigálhatja. A műtét során behelyezett lencsék egy életen át a páciens szemében maradnak.

Ha fokozott nehézségeket tapasztal a vezetés, az olvasás vagy a televíziónézés során, vagy ha az erős fény a korábbinál jobban zavarja, akkor lehet, hogy szürkehályogja van. Dr Szabó Antal, szemész szakorvos meg tudja állapítani, hogy ez a helyzet áll-e fenn. Jelentkezzen be a magánrendelésére a drszaboantal.hu weboldalon feltüntetett telefonszámon, vagy kérjen időpontot online ugyanitt!