Hírek
Az Országgyűlés plenáris ülése

Budapest, 2013. december 4. Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. december 4-én. Olvasd Tovább

Lődi Tamás, a WBO második magyar Európa-bajnoka

Békéscsaba, 2013. december 4. Lődi Tamás cirkálósúlyú bokszoló Békéscsabán 2013. december 3-án. Olvasd Tovább

A Kézről kézre című színdarab bemutatója Miskolcon

Miskolc, 2013. december 4. Zayzon Zsolt (b) Hubertin, Kocsis Pál (k) Emile Renaux és Ullmann Mónika (j) Francine szerepében Georges Feydeau Kézről kézre című bohózatának próbáján a Miskolci Nemzeti Színházban 2013. december 3-án. Olvasd Tovább

A Johanna a máglyán című oratórium a Nemzeti Színházban

Budapest, 2013. november 27. Tompos Kátya (b, fent) Szent Johanna szerepében Paul Claudel - Arthur Honegger Johanna a máglyán című oratóriumának próbáján a budapesti Nemzeti Színházban 2013. november 26-án. Olvasd Tovább

A Cabaret című musical Szolnokon

Szolnok, 2013. november 27. Horváth Gábor (b) Schultz, Kertész Marcella (k) Sally és Gombos Judit (j) Schneider szerepében John Kander- Fred Ebb - Joe Masteroff Cabaret című musicaljének próbáján a szolnoki Szigligeti Színházban 2013. november 26-án. Olvasd Tovább

Lehetséges az isiász kezelése otthon?

Az ülőidegzsába esetében az első és legfontosabb lépés a pontos ok kiderítése. Ezt tanácsolja a gyógytornász isiász kezeléseknél. A kellemetlen állapotot az ülőideg nyomása vagy irritációja idézi elő. Gyakran fájdalmat, égő érzést, bizsergést vagy zsibbadást eredményez a hát alsó részén, a farizmokban, illetve az alsó végtagokban.

Az isiász akadályozhatja a mindennapi tevékenységek végzését és jelentősen befolyásolhatja az életminőséget, ezért érdemes minél hamarabb fellépni ellene. A kezelés során a megfelelő otthoni intézkedések sokat segíthetnek a tünetek enyhítésében és a gyógyulás előremozdításában. Meg kell említeni, hogy súlyosabb esetekben orvosi beavatkozást igényelhet, így mindig ajánlott konzultálni szakemberrel.

Ha a specialista jóváhagyja, akkor tehet néhány alapvető intézkedést a gyors regenerálódás érdekében. Ebben az esetben lényeges a tünetek figyelemmel kísérése. A kezelési terv kidolgozásában mindenképpen kérjen szakértői segítséget!

Hatékony módszerek az isiász leküzdésére

Az isiász tünetei jelentkezhetnek akkor, amikor az ülőideg túlzott nyomásnak van kitéve, ezért fontos a pihenés és a túlzott terhelés kerülése. Ugyanakkor a teljes inaktivitás nem ajánlott, mivel a tudatos mozgás segíthet fenntartani az izomtónust és javítani a vérkeringést. Az érintett területeken alkalmazott jegelés szintén eredményes lehet, hiszen csökkenti a gyulladást és a duzzanatot, valamint enyhíti a sokszor elviselhetetlen fájdalmat.

A jegelést követően a melegítőpárnák vagy meleg fürdők alkalmazása lazíthatja az izmokat, így megszüntethető a feszültség. A megfelelő nyújtások és gyakorlatok jelentősen csökkentik az isiász tüneteit. A piriformis izom nyújtása, a láb- és derékfeszítő gyakorlatok, illetve a gerinctorna segít enyhíteni az ülőideg nyomását és javítani a testtartást.

A masszázs és a manuálterápia szintén hatékony lehet, mivel lazítja a merev izmokat. Ezek a kezelési módszerek a fájdalomcsillapításban is kifejezetten eredményesek. A megfelelő testtartás fenntartása a mindennapi tevékenységek során elengedhetetlen a megelőzés szempontjából.

A torna szerepe a regenerálódásban

A gyógytorna kiemelkedő szerepet játszik az isiász tüneteinek enyhítésében, a fájdalom csökkentésében és nem utolsó sorban a mozgástartomány javításában. A gyakorlatokat óvatosan és fokozatosan kell végezni, figyelembe véve az egyéni állapotot és a fájdalom szintjét. A derék és medencestabilizáló mozgásformák rendkívül hatásosak.

Hanyatt fekvésben be kell hajlítani a térdeket, felemelni a csípőt, miközben a lábak és a vállak a padlón maradnak. Ezt a pozíciót néhány másodpercig tartani kell, majd visszaengedni a csípőt. A hasizom aktiválása érdekében ugyanúgy hanyatt kell feküdni, behúzni a hasat és kilégzéskor az alsó hátrészt leengedni a talajra.

A mobilizációs gyakorlatok semmiképpen ne hirtelen, hanem inkább lassan legyenek elvégezve a további problémák kialakulásának elkerülése érdekében. Ha bármilyen fájdalmat vagy kellemetlen érzést tapasztal a torna közben, akkor azonnal álljon le és konzultáljon fizioterapeutával! Az isiász esetén a gyógytorna csak a kezelés része, mivel más terápiás módszerekre is szükség lehet a teljes regenerálódáshoz.