Hírek
Az Országgyűlés plenáris ülése

Budapest, 2013. december 4. Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. december 4-én. Olvasd Tovább

Lődi Tamás, a WBO második magyar Európa-bajnoka

Békéscsaba, 2013. december 4. Lődi Tamás cirkálósúlyú bokszoló Békéscsabán 2013. december 3-án. Olvasd Tovább

A Kézről kézre című színdarab bemutatója Miskolcon

Miskolc, 2013. december 4. Zayzon Zsolt (b) Hubertin, Kocsis Pál (k) Emile Renaux és Ullmann Mónika (j) Francine szerepében Georges Feydeau Kézről kézre című bohózatának próbáján a Miskolci Nemzeti Színházban 2013. december 3-án. Olvasd Tovább

A Johanna a máglyán című oratórium a Nemzeti Színházban

Budapest, 2013. november 27. Tompos Kátya (b, fent) Szent Johanna szerepében Paul Claudel - Arthur Honegger Johanna a máglyán című oratóriumának próbáján a budapesti Nemzeti Színházban 2013. november 26-án. Olvasd Tovább

A Cabaret című musical Szolnokon

Szolnok, 2013. november 27. Horváth Gábor (b) Schultz, Kertész Marcella (k) Sally és Gombos Judit (j) Schneider szerepében John Kander- Fred Ebb - Joe Masteroff Cabaret című musicaljének próbáján a szolnoki Szigligeti Színházban 2013. november 26-án. Olvasd Tovább

3 jel, ami miatt érdemes szemműtétben gondolkodnod

Bizonyos szemproblémák esetén műtéttel tudnak segíteni a szakorvosok. Ha az elhatározás megvan, akkor érdemes lehet időpontot kérned szemészeti szűrővizsgálatra! A szürkehályog egy olyan probléma, amely a lencse elhomályosodását okozza és ennek következtében a látás fokozatos romlását eredményezi.

Ezt az állapotot gyakran az öregedés folyamatával hozzák összefüggésbe, de kialakulhat sérülés, gyulladás vagy egyéb betegségek következtében is. A jó hír az, hogy a szürkehályogot hatékonyan lehet kezelni műtéttel, aminek köszönhetően visszaáll az éles és tiszta látás. A kezdeti stádiumban alig vagy egyáltalán nincsenek tünetek, az idő előrehaladtával azonban jelentkezhetnek.

A látás homályossá válhat, a színek elhalványodhatnak, fényérzékenység léphet fel és vakfoltok jelenhetnek meg a látótérben. A beavatkozás alkalmával a homályosodott lencsét egy mesterséges, tiszta lencsével helyettesítik. Az előnyei közé tartozik, hogy tartós megoldást jelent, vagyis nem igényel további kezeléseket.

A glaukóma kezelése

Egy súlyos probléma, ami a szemnyomás fokozódása következtében károsíthatja a látóideget, végül pedig a látás elvesztéséhez vezethet. A legtöbb esetben csendesen és észrevehetetlenül fejlődik, ezért gyakran néma tolvajnak nevezik. Az időben történő felismerése, illetve a megfelelő kezelése kulcsfontosságú lehet a szem egészségének és a látás megtartásának megőrzése érdekében.

Két típusát különböztetik meg, ami a nyílt- és a zárt szögű glaukóma. Az előbbi esetében a szemnyomás fokozatosan emelkedik, de nincsenek nyilvánvaló tünetek, amíg a károsodás jelentős mértékűvé nem válik. A zárt szögű zöldhályog fennállásakor a nyomás hirtelen növekszik. Ez a típus sürgős beavatkozást igényel, mivel a látás gyorsan károsodhat.

A tünetei közé tartozik a homályos látás, a fényérzékenység, a gyakori fejfájás és a színes körök vagy gyűrűk megjelenése a fényforrások körül. Többféle műtéti beavatkozás létezik a kezelésére. A trabekulektómia, a trabekuloplasztika és az iridotómia egyaránt eredményes lehet. Néhány esetben az orvosok olyan implantátumokat is használhatnak, amelyek segíthetnek a szemnyomás ellenőrzésében.

A retinaleválás komoly probléma

Ebben az esetben a szem rendkívül érzékeny hátsó rétege részlegesen vagy teljesen eltávolodik a szemgolyó belsejétől. Ez az állapot sürgős orvosi beavatkozást igényel, mivel ha nem kezelik időben, akkor a látás elvesztéséhez vezethet. A tünetei a hirtelen vagy fokozódó látásvesztés, a villogó fények és a sötét foltok megjelenése a látásmezőben. Az érintettek nem ritkán számolnak be olyan tünetről, illetve érzésről, mintha egy lepel borulna a látótérre.

Többféle műtéti beavatkozás létezik a kezelésére. Azt, hogy kinek melyik a legmegfelelőbb, az orvos alapos vizsgálatok alapján határozza meg. Súlyos esetekben általában a vitrectomia kerül előtérbe. Általánosságban elmondható, hogy minden beavatkozás célja a retina visszaállítása, vagyis a látásveszteség minimalizálása és elkerülése. A rendszeres szűrővizsgálatok segíthetnek a retina leválás korai felismerésében.